Vanliga frågor och svar
Här hittar du frågor och svar på vanliga frågor men även tekniska begrepp, vad de betyder och vad som är bra att tänka på. Hittar du inte svaret på någon fråga du har är du välkommen att kontakta vår support på support@larmonline.se
Den stora skillnaden är att genom att köpa din larmutrustning sparar du en avsevärd summa pengar. Du äger själv din utrusning och kan uppgradera din utrustning utan att öka din månadskostnad. Det säkerställer att du har en modern utrustning som passar ditt behov. Över tid sparar du tusentals kronor.
Våra produkter har 12 månaders garanti. Du har även 36 månaders reklamationsrätt enligt konsumentköplagen mot fabrikations eller tillverkningsfel. Dessutom erbjuder vi livstids support på våra produkter så länge de lever. Ring oss vardagar mellan 8-17 på 08 122 08 120 eller maila på support@larmonline.se
Om du ej har tillgång till 230v nätström på monteringsplatsen finns det några alternativ.
- Dra fram en nätverkskabel och använda den även för strömförbrukningen (sk. “PoE” – Power Over Ethernet). Detta alternativ stödjs av nästan alla kameror idag – även om strömuttag faktiskt finns.
- Välj solcellspanel som dagtid laddar batterier för natten.
I detta fall är en WiFi kamera ett bra alternativ. Förutsatt att trådlöst nätverk finns eller kan ordnas.
Våra ”all-in-one” paket med NVR-server, skärm och kameror sätter upp sitt eget trådlösa nät, så det behöver ej finnas sedan innan. Detta kan sedan såklart även kopplas ihop med det eventuella trådlösa nät du redan har.
Om inget som helst nätverk finns eller kan ordnas mellan kamerorna – kanske pga väldigt stora avstånd – då är en 4G-kopplad kamera ett bra alternativ. En sådan använder samma nätverk som mobiltelefoner och du monterar ett SIM-kort i kameran.
Om du väljer en trådlös kamera (WiFi eller 4G) och tidvis har ett instabilt nätverk rekommenderar vi lokal lagring på ett minneskort som sitter i kameran. På detta sätt kommer du alltid veta att kameran spelar in det den är inställd att göra, även om den en stund kanske har sämre uppkoppling mot nätverk. Om det trådlösa nätet är stabilt och täckningen god där kameran ska sitta kan en WiFi NVR server vara ett bra alternativ för central lagring för alla kameror!
Om du däremot har en trådburen anslutning till kameran finns lite andra aspekter att ta hänsyn till;
Hur och vart vill du kunna komma åt det inspelade materialet?
Det säkraste sättet, både utifrån drift och säkerhet i övrigt, är en separat NVR server. Denna har som enda uppgift att styra dina kameror och hantera inspelningar, och kan nås och användas både lokalt och på distans genom t ex en mobiluppkoppling/app. NVR systemen är oftast Linux-baserade och har sitt eget operativsystem och en fast programvara.
OnVif är en standard de flesta kameror och NVR-system följer idag för att identifiera sig för varandra. Om både kamera och server är OnVif kompatibla kommer kameran passa med servern, såvida man ej med flit låst ute vissa kamerasystem (en del tillverkare tillåter bara sitt eget märke i sina system).
Våra NVR-system och kameror är OnVif kompatibla och öppna även för andra märken!
Om en kamera eller NVR-server stödjer P2P (Peer to peer) kan man koppla upp sig rakt mot denna kamera via detta standardiserade protokoll, med t ex en mobiltelefon eller surfplatta.
För att göra det ännu enklare kan man ofta med sin mobila enhet scanna den QR- eller SN-kod som oftast sitter på kamerahuset någonstans eller på förpackning eller i produktens manual. NVR-system har ofta QR-koden i själva mjukvaran för visning på bildskärmen.
För att spara bandbredd i ditt nätverk komprimeras videoströmmen mellan kameror och mottagare. Den nyaste standard som just nu är mer eller mindre standardiserad är H.265+.
Generellt kan sägas att man vill använda så modern standard som möjligt (hellre H.265 än H.264) men det kräver dels att både kamera och mottagare klarar standarden samt att hårdvaran i respektive produkt är tillräckligt snabb för att klara av att hantera komprimeringsgraden.
Vissa kameror klarar visserligen H.265+ och det ger fin och detaljerad bild, men som sidoeffekt kan man få eftersläpande bild eller färre bildrutor per sekund på grund av att hårdvaran ej är tillräckligt snabb.
Vårt råd är därför att börja högt, på H.265+, och gå neråt (H.265, H.264+, H.264…) om du får sådana bekymmer.
Kan även kallas andra termer (BLC, HLC..) beroende på tillverkare men funktionen är den att kameran själv kan kompensera för motljus. Om kameran är riktad t ex mot en soluppgång kommer en bild från en kamera utan WDR att prestera bildström där ett föremål framför kameran framstår väldigt mörkt och utan detaljer.
Man kan säga att starkt ljus bländar kameran.
Använd alltid WDR funktion på kameror som riktas mot någon form av starkare ljuskälla, både inom- och utomhus.
Om din kamera är utrustad med IR-LED lampor kan du se vad som rör sig framför kameran även om det är kolsvart. Tyvärr kan man med IR endast se svartvit video, men hellre det än kolsvart? Ju fler och starkare IR-LED lampor kameran har, hur starkare IR-ljus som lyser upp den fångade bilden.
Personer i IR-lampors närhet uppfattar ej IR-ljuset.
IR-cut är en teknik som gör att kameran förenklar bilden. En väldigt nära kolsvart bild består av galet mycket intryck för kameran att försöka sortera och prestera en ren bild ifrån. Detta syns på kameror utan IR-cut som att en nattbild blir vit/grå-prickig och dessutom i konstant förändring. Lite utav “myrornas krig”. Med IR-cut teknik blir bilden jämnare och som bonus går det sedan åt betydligt mindre bandbredd och lagringsplats för att hantera videoströmmen.
Du kan välja att koppla ditt larm till en eller flera mobiltelefoner. Du kan också välja att koppla dit till SOS Alarm.
Ja du kan ha husdjur hemma när larmet är aktivt. Våra larm kan anpassas till ditt husdjurs storlek.
Du kan enkelt installera och montera ditt larm själv utan någon tidigare teknisk erfarenhet. Alla våra manualer är på svenska. Skulle du ändå vilja ha mer support är du välkommen att ringa vår support så lotsar vi dig.
Man ska inte stirra sig för blind på antalet pixlar kameran kan prestera då flera andra parametrar påverkar den slutgiltiga bildkvaliteten. Däremot kan man ändå alltid konstatera att;
* Fler Megapixlars upplösning ger möjlighet till fler detaljer
* Fler Megapixlar kräver mer bandbredd
* Fler Megapixlar kräver mer lagringsutrymme
Idag är bandbredd och lagringsutrymme relativt billigt, så den stora vinsten i att välja en kamera med hög upplösning är att det ger dig större möjligheter att få bra bild, precis där du behöver det.
Det är omöjligt att ge ett exakt svar på frågan då det beror på vad som ska övervakas. Vill du genom kameran t ex bara se vid vilka tider det står bilar på en parkering behövs inte många bilder per sekund, men om du vill kunna sakta ner snabba rörelser vid uppspelning av video, se något i slowmotion och kunna urskilja detaljer, kanske du behöver 25-30 fps.
Rent generellt kan sägas att runt 15-25 bildrutor i sekunden rekommenderas för normal övervakning av ytor runt ett hem eller på en arbetsplats. Har kameran stöd för högre fps och du ändå har gott om lagringsutrymme och bandbredd kan du såklart lika väl välja en högre inställning.
Om du bör välja en “box”-kamera, en sk “bullet” eller kanske “dome” variant, hänger mest på hur den rent praktiskt ska monteras. Kommer något vara i vägen för kameran? Vad passar rent estetiskt på platsen?
Tillbehör finns för de flesta kameror för att komma ut längre från väggen, längre ner från taket, eller kanske för att montera en kamera på en stolpe eller annan fästpunkt. Ofta finns kameror att välja på med exakt samma innehåll och prestanda, fast med olika fysiskt utseende.
Vi rekommenderar motoriserad optisk zoom för att låta kameran sköta fokusering och kunna zooma in bilden utan att förlora bildkvalitet rekommenderar vi att du väljer en kamera som har motoriserad optisk zoom. Avstånd mellan lins och sensor styrs då automatiskt av kameran för att få maximal fokus på det bilddjup du via zoomen valt.
Du kommer alltid få bäst bild på objekt som är relativt nära kameran – när zoom ställts in på 10, 20 eller kanske 30x kommer kameran vara mera känslig för rörelse och andra bildstörande koficienter. Med en kamera som har motoriserad optisk zoom eftersträvar dess inbyggda programvara alltid så bra bild som möjligt, med den optik kameran är utrustad med.
Dessa delar påverkar bildkvaliteten, be om referensbilder eller ännu hellre filmat material för att jämföra, men de påverkar även hastigheten. Visst är ofta kända märken såsom Sony komponenter driftsäkra och har hög kvalitet, men alternativa varumärken kan ofta vara snabbare, ha ett bättre pris eller kanske finesser (t ex AI, igenkänningsfunktioner) som andra chipset saknar.
Vårt råd blir att utgå från den funktion du önskar av kameran, och be om referensfilmer, gärna tagna både på dagen och nattetid!
Våra kameror levereras alltid inkl. de mjukvaror man behöver. Både till Mac/PC för att administrera och lagra på en datorserver, samt appar för Android och iOS/Apple. Dessa är nästan alltid på engelska men vi har svenska manualer och snabbguider för nästan alla produkter vi säljer, så att det ska bli lättare för dej att förstå alla funktioner ditt nya system klarar av!
Vi levererar manualer till alla produkter vi säljer. Oftast finns snabbguider på svenska som förklarar med ett enkelt språk och illustrativa bilder hur produkterna fungerar och vad man bör tänka på.
Utöver detta erbjuder vi alltid livstids fri support på allt vi säljer – det betyder att så länge vi får en fråga om något vi sålt, även efter garantitiden, svarar vi skyndsamt och ringer vid behov även upp dig och hjälper dig på bästa sätt!
Detta är en funktion kameror kan ha för att kunna välja områden på en större bild som är särskilt av intresse. Poängen med detta är att information om detta område sänds vidare till kamerans processor som hanterar komprimering (H.265+ t ex – se tidigare förklaring) och då kommer kameran vara extra försiktig med att komprimera dessa områden så att detaljer ej går förlorade.
ROI funktion kan användas t ex vid en dörr, om man har ett jättestort rum under bevakning. Eller kanske precis runt ett källarfönster (trolig plats för inbrottsförsök), om man bevakar ett hus baksida?